duminică, 1 noiembrie 2009

Sate fantoma in Bacau

Sate fantoma in Bacau
Cinci sate din judetul Bacau, desi figureaza in documentele in administratiei si pe harti, nu mai exista decit pe hirtie, in realitate in locul respectiv aflindu-se terenuri agricole.

In perioada sistematizarii satelor, locuitorii citorva comune din judetul Bacau au fost mutati fortat la oras iar locul unde isi aveau gospodariile a devenit teren agricol. Cu toate acestea satele respective sint inca pe harti si in structura administrativa. Astfel, Poiana, din Comuna Clonesti, unde traiau 145 de oameni, din comuna Plopana, care avea 70 de locuitori, Valea Fanatului - Secuieni, cu 20 de suflete, Bota, din Ungureni, cu noua persoane si Costei, din Saucesti, cu 120 locuitori au devenit sate-fantoma.

Constantin Rotaru din fostul sat Costei, mutat acum in comuna Saucesti, isi aminteste cum conducerea de partid din 1969 ii interzicea sa-si lase pasarile pe cimp, iar despre construit, fie si macar un gard, nici nu era vorba. Pentru ca isi acoperise casa cu tabla omul a fost amendat cu 200 de lei.

Satele fantoma figureaza inca in registrele administratiei si problemele apar la o data la zece ani, cind se face recesaminte. "Pentru ca sint inca inregistrate trebuie sa asiguram personal care sa se deplaseze chiar si in satele desfiintate. Pocedura impune obligativitatea ca recenzorii sa se deplaseze pentru a constata aceasta situatie si sa noteze ca aceste localitati au populatie 0 (zero)" Eugenia Harja, director Directia judeteana pentru statistica Bacau.

In Romania, pentru a desfiinta un astfel de sat, este necesara emiterea unei hotariri de guvern.

0 comentarii: