vineri, 30 octombrie 2009

Cum sa curatati interiorul unui calculator in siguranta

Ventilatoarele calculatorului trag mult praf in carcasa. Daca nu este curatat acesta poate impiedica ventilatia, eventual ducand la defectarea unor componente. Daca aveti un contract de service care se ocupa si de intretinere, duceti calculatorul sa fie demontat si curatat. In caz contrat urmati acesti pasi.

Pasi
1. Verificati manualul. Daca producatorul a mentionat instructiuni specifice, urmati-le.
2. Cumparati orice produse aveti nevoie: aer comprimat, un produs de curatat plastic sau metal, o pensula moale (cum ar fi una de vopsit), o carpa antistatica si o masca de praf daca sunteti alergic.
3. Opriti calculatorul.
4. Lasati calculatorul conectat la sursa de protectie.
5. Deconectati toate perifericele.
6. Scoateti carcasa (verificati manualul pentru instructiuni).
7. Faceti-va o legatura la pamant cu orice echipament special pe care il detineti. In caz contrar, faceti legatura la pamant atingand sasiul metalic al carcasei.
8. Pulverizati aer comprimat pe paletele ventilatorului, pe sursa de alimentare, pe placile cu circuite si pe unitatile optice si de stocare.
9. Curatati cu grija praful ce nu a fost indepartat de jetul de aer.
10. Curatati praful ramas pe fundul carcasei.
11. Curatati interiorul si exteriorul carcasei bine.
12. Puneti la loc carcasa si conectati perifericele.

Sfaturi
Daca este posibil lucrati intr-o zona unde nu este mocheta

Atentie
Aveti grija sa nu atingeti vreun integrat. Atingeti cat mai putin interiorul calculatorului. Un accident cauzat de electricitate statica (sau chiar de grasime) se poate intampla la cateva luni dupa ce ati atins componentele.
Unele surse recomanda folosirea unui aspirator normal sau special. aceste aparate pot cauza defecte de ordin magnetic si static, sau pot dizloca sau aspira integrate prinse prost.

0 comentarii: