vineri, 30 octombrie 2009

Cum sa decideti daca sa reparati sau sa inlocuiti un calculator

Noile calculatoare au devenit atat de ieftine incat lumea crede ca este mai eficient sa le inlocuiesti decat sa le repari pe cele existente. Reparand un calculator bun cu cheltuieli de 10 pana la 20% din costul sau original este o afacere mai buna decat sa cumparati unul nou. Achizitia unui calculator nou este justificabila numai daca noul calculator va avea performante semnificativ mai mari.

Pasi
1. Aflati daca reparatia este asigurata de garantie sau de contractul de service.
2. Aflati o estimare gratuita, daca aceasta este disponibila la un magazin din zona dvs. Daca nu, aflati cat costa ora de munca.
3. Aflati ce garantie are o lucrare. Majoritatea magazinelor garanteaza o lucrare intre 60 si 90 de zile.
4. Asteptati-va la o durata de viata de 3 pana la 5 ani pentru hard disk si sursa de alimentare, in timp ce durata celorlalte mecanisme va varia in functie de utilizare, iar componentele electronice sunt garantate sa dureze multi ani.
5. Tineti cont ca o treime din calculatoare sunt reparate in fiecare an.
6. Reparati calculatorul daca reparatia nu vi se pare costisitoare si daca performantele acestuia sunt satisfacatoare.
7. Inlocuiti calculatorul daca sunteti dispus sa cumparati unul care este mai bun din orice punct de vedere, sau daca aveti nevoie de o reparatie ce costa prea mult.
8. Luati-va un calculator nou daca calculatorul dvs duce lipsa de anumite functii pe care le doriti sau de care aveti nevoie.
9. Un calculator nou trebuie sa vina cu o garantie de cel putin un an.

Sfaturi
Nu reparati calculatorul cu piese reconditionate.
Reparati calculatorul daca sursa de alimentare, hard disk-ul sau unitatea de CD au fost inlocuite.

Atentie
Daca diagnosticati singur problema, tineti cont ca inlocuind componenta pe care o credeti defecta poate sa nu rezolve problema.

0 comentarii: